BIG BROTHER AWARDS
"The Devil is in the Default"
6/10/16 - KVS BRUSSEL

Een verslag

And the winner is...

OVER BBA

De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of voorstel dat persoonlijke privacy schendt. De prijs ontleent zijn naam aan de totalitaire leider Big Brother uit het boek 1984 van George Orwell.

In Vlaanderen worden de Big Brother Awards uitgereikt door de Liga voor mensenrechten i.s.m. enkele partners actief in het ‘privacyveld’. Zowel het brede publiek als een professionele jury buigen zich over een shortlist van genomineerden aangedragen door de organisatoren.

Waarom BBA's? Privacy is een fundamenteel mensenrecht dat vandaag meer dan eens met de voeten getreden wordt en vaak, al dan niet vrijwillig, te grabbel wordt gegooid. Vanuit onze missie vinden we het als Liga voor Mensenrechten een absolute prioriteit om dit thema meer in de spotlights te plaatsen.

Voorafgaand aan de uitreiking van de awards vinden er debatten plaats waar de nominaties stevig bediscussieerd worden. Tijdens deze 'privacysalons' worden zowel een voor- als tegenstander aan het woord gelaten onder leiding van een moderator. Er is zeker ook ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Het volledige programma vind je hier.

DE 4 NOMINATIES

Facebook

Facebook

EDRi

View more
Dataretentiewet 2.0

Dataretentiewet 2.0

PROGRESS Lawyers Network

View more
Cash is not accepted

No cash, no privacy?

Datapanik

View more
img02

Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken?

Vlaamse Vereniging van Journalisten

View more

0

nominaties

0

stemmen

0

partners

0

debatten

Jouw mening telt

Hoe denk jij over privacy?

NIET GENOMINEERD

Maar zeker een eervolle vermelding waard!

Niet genomineerd

Niet genomineerd

Liga voor Mensenrechten

View more

Privacysalons

Debatten met experten ter zake op de Privacysalons tijdens de Big Brother Awards 2016.

Facebook 007: spionage op zijn best (genomineerd door EDRi)
Facebook volgt je waar je ook gaat, ingelogd of niet, via de eigen pagina’s maar ook via ‘like’ buttons op andere sites, en via andere apps zoals WhatsApp. Big Brother²! Daarnaast blijk je voor het aanpassen van je standaardinstellingen een expert te moeten zijn; het vereist onmogelijk veel tijd en kennis. Opgelet: dit debat is in het engels.

 

Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? (genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten)
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk beslist dat pers en publiek kennis moeten kunnen nemen van (belangrijke) strafonderzoeken, toch wil men in België het doorgeven van informatie over een strafonderzoek zelfs strenger bestraffen. Wordt burgerlijke onwetendheid de standaard?

No cash, no privacy? (genomineerd door Datapanik)
Cash wordt meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden - toegang tot onze hele levenswandel.

 

De dataretentiewet 2.0 (genomineerd door Progress Lawyers Network)
Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn voortaan verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. De huidige wet zet nog steeds onze persoonlijke communicatie op de tocht, en maakt van iedere burger een verdachte.

Partners

Deze editie werd mogelijk gemaakt door een constructieve samenwerking tussen deze partners: